Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

"Ουδέν Κακό αμιγές Καλού (Ρήση Στωικών Φιλοσόφων)


του Γιώργου Μητροπέτρου
Οικονομολόγος

Μπορεί η απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στις Τράπεζες από 6,75% έως 9,9% που βρίσκονται και λειτουργούν στο Νησί, να έχει σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αντλώντας 5,8 δις ευρώ, αυτό όμως δεν μπορεί να μη χαρακτηρισθεί από την παγκόσμια οικονομική αγορά, ως ένα μέτρο σοκ που ενεργοποιεί στους πολίτες την άρση της εμπιστοσύνης σε όλο το τραπεζικό σύστημα.
Η ερώτηση που εύλογα μπαίνει είναι: 


Πως είναι δυνατό οι ισχυροί της ευρωζώνης και της Ε.Ε. να θέλουν σε αυτή την συγκυρία που όλες οι χώρες του νότου , αυτές που πλήρωσαν το μάρμαρο του Ευρώ, που ζουν σε δύσκολες συνθήκες, που η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί σε όλους αισθητά, η ανεργία να είναι σε επίπεδα μεταπολεμικά, να θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στο παραπαίον τραπεζικό σύστημα;
Προσεγγίζοντας το θέμα από την σκοπιά των πολιτών που έχουν επίγνωση αν και κατά πόσο μας ωφέλησε σαν χώρα, αλλά και όλες τις χώρες του φτωχού νότου, η είσοδό μας στη ζώνη του Ευρώ, πρέπει να δούμε κάποια πράγματα.
Η Κύπρος είναι μια χώρα που η …«αριστερή» προεδρία Χριστόφια την έβαλε στο Ευρώ. Καμία θετική εξέλιξη δεν είδε στο Κυπριακό πρόβλημα. Η ίδια κυβέρνηση την έβαλε στο μνημόνιο με μια οικονομία ανοιχτή –φορολογικό παράδεισο και ασύδοτη κυκλοφορία κεφαλαίων και αδιαφανές τραπεζικό σύστημα. 
Πληθυσμός 800.000 κάτοικοι, με ΑΕΠ 18 δις € και καταθέσεις 70δις €.
Η πρωτοφανείς, ακόμα και για τα παγκόσμια δεδομένα απόφαση για δέσμευση περιουσίας από το πρώτο ευρώ , όπως είναι και οι καταθέσεις , όταν μάλιστα υπάρχει και το δίκαιο της Ε.Ε. για ασφάλιση μέχρι τις 100.000 ευρώ, δεν είναι τυχαία ούτε επιπόλαια.
Στοχεύει στο χτύπημα ακόμα περισσότερο, του τραπεζικού συστήματος στις χώρες του νότου συνολικά, μεταφορά των καταθέσεων σε ασφαλή λιμάνια, βλέπε Γερμανία, και εσωτερικό μήνυμα λόγω εκλογών, ότι δεν στηρίζουμε με χρήματα του Γερμανικού λαού τις χώρες που έχουν πρόβλημα όποιο και αν είναι το κόστος. 
Δεν έβαλαν μυαλό από το σχέδιο ΑΝΑΝ που με εκβιασμούς και ευθείες απειλές προσπάθησαν πάλι για το «καλό» των Κυπρίων να περάσουν. Σήμερα με την απόφαση αυτή δένουν πιστάγκονα τον Κυπριακό λαό για πολλά χρόνια, βάζοντας χέρι στους πλουτοπαραγωγικούς του πόρους του Νησιού, παίζοντας βρώμικα παιχνίδια, μη λογαριάζοντας το κόστος για το λαό αρκεί να μαζέψουν τα κεφάλαια υπό τον έλεγχό τους. 
Τώρα όμως, που κλονίζεται η εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα των χωρών του Νότου , τώρα είναι η ευκαιρία οι λαοί να ξεσηκωθούν, να ανατρέψουν τις ενδοτικές κυβερνήσεις , να βγουν αμέσως από την θηλιά του Ευρώ με επιστροφή στο Εθνικό Νόμισμα και με την μη πληρωμή κανενός χρέους, να οικοδομήσουν συνεργασίες και πολιτικές αναδεικνύοντας και επενδύοντας στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε χώρας, οργανώνοντας την παραγωγική βάση και τέλος διασφαλίζοντας και τα χρήματα του λαού αλλά και τον πλούτο του. Με κρατικοποίηση των τραπεζών, που έχουν πληρωθεί πολλές φορές, με έλεγχο των ενεργητικών και εκκαθάριση εν λειτουργία, θα μπορέσουμε με γενναία σεισάχθεια θα βρει ο λαός τον δρόμο του. 
Τώρα είναι η ώρα, η εναλλακτική πρόταση του Εθνικού νομίσματος να φαντάζει πλέον ως την μόνη ρεαλιστική, πραγματική και εθνικά ωφέλιμη πολιτική και οικονομική πολιτική πράξη.
Εμπρός λοιπόν, όλοι μαζί να κάνουμε τώρα πράξη το «Ουδέν κακό αμιγές καλού»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου